Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος το οποίο ξεκινά από την καρδιά περνά δια μέσου του θώρακος και της κοιλιάς και στο επίπεδο του ομφαλού χωρίζεται στις δύο λαγόνιες αρτηρίες. Το τμήμα της αορτής το οποίο ευρίσκεται στον θώρακα ονομάζεται θωρακική αορτή. Σε ορισμένους ασθενείς τα τοιχώματα της θωρακικής αορτής είναι πιο αδύναμα και λόγω της πίεσης του αίματος το αγγείο διογκώνεται όπως ένα μπαλόνι δημιουργώντας το λεγόμενο ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα ανευρύσματα είναι η ρήξη, η οποία εάν συμβεί, συνήθως οδηγεί σε ακαριαίο θάνατο λόγω κατακλυσμιαίας εσωτερικής αιμορραγίας. Μία λιγότερο συχνή επιπλοκή του ανευρύσματος είναι ο περιφερικός εμβολισμός. Στα περισσότερα ανευρύσματα υπάρχει σημαντική ποσότητα θρόμβου μέσα στο αγγείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα κομμάτι από το θρόμβο μπορεί να αποκολληθεί και να μεταφερθεί με την κυκλοφορία του αίματος και να αποφράξει ένα οποιοδήποτε κλάδο της αορτής ή των κάτω άκρων (περιφερικός εμβολισμός).


Διαδερμικό Ενδομόσχευμα
Διαδερμικό Ενδομόσχευμα
Διαδερμικό Ενδομόσχευμα
Διαδερμικό Ενδομόσχευμα

Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής προσβάλει συνήθως ασθενείς μεγαλύτερους των 60 ετών. Ευτυχώς, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, (δηλαδή πριν από την ρήξη) η θεραπεία του είναι άκρως αποτελεσματική. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αισθάνονται κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πόνο στο στήθος ή στη μέση, βραχνάδα, βήχα ή δύσπνοια. Ξαφνικός πόνος στο θώρακα ή στη μέση, ζαλάδα, λιποθυμία είναι συμπτώματα ρήξεως. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι ασθενείς μπορούν να νιώσουν κοιλιακό πόνο ή πόνο στα κάτω άκρα λόγω εμβολισμού θρομβωτικού υλικού από το ανεύρυσμα.

Η αιτιολογία του ανευρύσματος είναι άγνωστη. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η ηλικία > 60 ετών, ύπαρξη συγγενούς 1ου βαθμού με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, η υπέρταση και το κάπνισμα.

Η διάγνωση του ανευρύσματος θωρακικής αορτής γίνεται με αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία θώρακος. Εξετάσεις που μπορούν να θέσουν υποψία ανευρύσματος θωρακικής αορτής είναι η ακτινογραφία θώρακος και το triplex καρδιάς.

Ο κίνδυνος ρήξης του ανευρύσματος θωρακικής αορτής είναι ανάλογος με τη διάμετρο του. Για ανευρύσματα θωρακικής αορτής μικρότερα των 5,5εκ το μόνο που απαιτείται συνήθως είναι περιοδικός έλεγχος με αξονική τομογραφία, έλεγχος της αρτηριακής υπέρτασης και διακοπή του καπνίσματος.

Θεραπεία χρειάζεται όταν η διάμετρος γίνει μεγαλύτερη των 5,5εκ, όταν υπάρξει μεγάλη αύξηση σε δύο διαδοχικές μετρήσεις ή όταν το ανεύρυσμα προκαλέσει συμπτώματα.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι θεραπείας, η διαδερμική αναίμακτη (ενδαγγειακή) και η ανοικτή χειρουργική.


Ενδαγγειακό Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής
Ενδαγγειακό Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής


Στη διαδερμική αναίμακτη μέθοδο η αποκατάσταση του ανευρύσματος γίνεται από το εσωτερικό του αγγείου (για το λόγο αυτό ονομάζεται και ενδαγγειακή). Με τοπική αναισθησία ο αγγειοχειρουργός εισέρχεται στο αγγειακό σύστημα από τις μηριαίες αρτηρίες (αρτηρίες των ποδιών που ευρίσκονται λίγο κάτω από το δέρμα). Στη συνέχεια η αποκατάσταση του ανευρύσματος γίνεται εκπτύσσοντας ένα συνθετικό ενδομόσχευμα το οποίο στηρίζεται στο εσωτερικό του αγγείου με ειδικά διαμορφωμένα stents. Σε 1 ή 2 ημέρες ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο και η ανάρρωση του είναι ταχύτατη και ανώδυνη.

Στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση μετά από γενική νάρκωση και τομή στο θώρακα και στη κοιλιά, αντικαθίσταται από τον αγγειοχειρουργό η αορτή με συνθετικό μόσχευμα. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής οδηγείται στη μονάδα εντατικής θεραπείας για 1-2 ημέρες, και συνολικά παραμένει στο νοσοκομείο για 7 – 10 ημέρες περίπου. Για να αναρρώσει πλήρως απαιτούνται 3 μήνες.

Τα προτερήματα της διαδερμικής αναίμακτης μεθόδου είναι προφανή: αποφυγή γενικής νάρκωσης, απουσία τομής, ελαττωμένες επιπλοκές, ελαττωμένη θνητότητα, άμεση έξοδο από το νοσοκομείο, γρήγορη ανάρρωση και πλήρη απουσία μετεγχειρητικού πόνου.

Η διαδερμική αναίμακτη (ενδαγγειακή) μέθοδος είναι κατάλληλη για πολλές, αλλά όχι για όλες τις περιπτώσεις ανευρύσματος θωρακικής αορτής.

Και στις δύο μεθόδους υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και αντενδείξεις.

Τα αποτελέσματα της διαδερμικής αναίμακτης χειρουργικής είναι άριστα όταν:

α) εφαρμόζεται από έμπειρους αγγειοχειρουργούς σε ασθενείς στους οποίους ενδείκνυται να εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή

β) διενεργείται σε υψηλής τεχνολογίας εξειδικευμένο χειρουργείο (ΥΒΡΙΔΙΚΟ), το οποίο συνδυάζει την ασφάλεια του χειρουργείου με την άριστη απεικόνιση των αγγείων που προσφέρει ο ψηφιακός αγγειογράφος

γ) χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας υλικά.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ανεύρυσμα θωρακικής αορτής πρέπει να απευθύνονται σε αγγειοχειρουργούς που έχουν εμπειρία τόσο στην διαδερμική αναίμακτη όσο και στην ανοικτή χειρουργική μέθοδο έτσι ώστε να εφαρμόζουν για τον κάθε άρρωστο ξεχωριστά την πρέπουσα θεραπεία.


Ενδαγγειακό Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής
Ενδαγγειακό Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής
Ενδαγγειακό Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής

Ενδαγγειακό Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής