Ο ρόλος των αρτηριών είναι να φέρνουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα και των φλεβών να επιστρέφουν το φτωχό σε οξυγόνο αίμα πίσω στην καρδιά. Το σώμα έχει δύο ειδών φλέβες στα κάτω άκρα του. Τις επιφανειακές (επιπολής) φλέβες που βρίσκονται αμέσως κάτω από το δέρμα και τις εν τω βάθει που βρίσκονται πιο βαθιά ανάμεσα στους μυς.

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι παθήσεις των επιφανειακών φλεβών (επιπολής) και προσβάλλουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες .

Κιρσοί κάτω άκρων

Κιρσοί ονομάζονται οι διογκωμένες, ψηλαφητές με το χέρι φλέβες που ευρίσκονται κάτω από το δέρμα.


Κιρσοί Κάτω Άκρων
Κιρσοί Κάτω Άκρων


Εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες μεταξύ 30 και 70 ετών. Παράγοντες κινδύνου είναι η ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με κιρσούς, η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης, η εγκυμοσύνη, η παρατεταμένη ορθοστασία ή το παρατεταμένο κάθισμα.

Δημιουργούνται από την εξασθένηση του τοιχώματος και την δυσλειτουργία των φλεβικών βαλβίδων. Οι φλεβικές βαλβίδες είναι μονόδρομες βαλβίδες, οι οποίες φυσιολογικά επιτρέπουν τη ροή του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Όταν δε λειτουργούν σωστά, το αίμα λιμνάζει στις επιφανειακές φλέβες των κάτω άκρων.


Δημιουργία Κιρσών
Δημιουργία Κιρσών


Αρχικά οι κιρσοί δεν δίνουν κανένα σύμπτωμα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο προκαλούν πόνο, βάρος, κάψιμο, οίδημα, νυχτερινές κράμπες, αλλαγή στο χρώμα και σκλήρυνση του δέρματος γύρω από τον αστράγαλο καθώς και έλκη (πληγές) οι οποίες επουλώνονται πολύ δύσκολα. Η σοβαρότερη όμως επιπλοκή των κιρσών είναι η θρόμβωση.

Η διάγνωση των κιρσών γίνεται με την κλινική εξέταση και το triplex (έγχρωμη υπερηχοτομογραφία) φλεβών κάτω άκρων.

Η σύγχρονη θεραπεία των κιρσών είναι ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και με άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Στην Κλινική μας στο Νοσοκομείο Υγεία, είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα την πιο σύγχρονη, ανώδυνη και ριζική θεραπεία των κιρσών, την θεραπεία με "super κόλλα" Venaseal. Το Venaseal είναι η πρώτη και μοναδική συσκευή που χρησιμοποιεί μια πολύ ισχυρή ενδαγγειακή κόλλα (cyanoacrylate) για την σύγκλιση, απορρόφηση και τελικά εξαφάνιση των φλεβών που προκαλούν τους κιρσούς.

Η θεραπεία με Venaseal, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και έχει ήδη εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Επιπλέον στην Κλινική μας, η οποία είναι πάντα πρωτοπόρος στην αναίμακτη θεραπεία των αγγειακών παθήσεων, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε όλες τις παλαιότερες τεχνικές για την θεραπεία των κιρσών (ενδαγγειακό laser, ραδιοκύματα, σκληροθεραπεία αφρού, ενδαγγειακό stripping, μικροκιρσεκτομή). Με τον τρόπο αυτό, η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται άριστα αποτελέσματα, χωρίς επιπλοκές και με πολύ μικρά ποσοστά υποτροπών. Για περισσσότερες πληροφορίες για την θεραπεία με super κόλλα Venaseal πατήστε εδώ.


Κιρσοί πρίν και μετά επέμβαση
Κιρσοί πρίν και μετά επέμβαση