Θωρακική έξοδος ονομάζεται η περιοχή ανάμεσα στην κλείδα και την πρώτη πλευρά από όπου περνούν τα νεύρα, η αρτηρία και η φλέβα από τον θώρακα στο άνω άκρο.

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου δημιουργείται από την πίεση των νεύρων ή της αρτηρίας ή της φλέβας στην περιοχή της θωρακικής εξόδου.

Υπάρχουν τρεις τύποι: νευρογενές (95%), φλεβικό (4%) και αρτηριακό (1%).

Τα αίτια του συνδρόμου περιλαμβάνουν ανωμαλίες της πρώτης πλευράς, ύπαρξη επιπλέον πλευράς (αυχενικής), κάταγμα ή τραυματισμό της κλείδας, επανειλημμένη καταπόνηση της περιοχής στη δουλειά.

Τα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

1. Νευρογενές: Πόνος, μούδιασμα ή αδυναμία του άνω άκρου (ιδιαίτερα όταν αυτό είναι σηκωμένο πάνω από το κεφάλι) ή πόνος στον αυχένα.

2. Φλεβικό: Οίδημα, πόνος, αλλαγή χρώματος του άνω άκρου (συμπτώματα που προέρχονται από τη θρόμβωση της φλέβας).

3. Αρτηριακό: Πόνος, ψυχρότητα και ωχρότητα του άνω άκρου.


Αρτηριακό σ. Θωρακικής Εξόδου
Αρτηριακό σ. Θωρακικής Εξόδου


Η θεραπεία περιλαμβάνει:

1. Νευρογενές: Αρχικά εφαρμόζεται φυσιοθεραπεία, η οποία είναι αποτελεσματική στις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, χρειάζεται αποσυμπίεση της περιοχής με χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση περιλαμβάνει αφαίρεση της πρώτης πλευράς ή διατομή ορισμένων μυών ή και τα δύο.

2. Φλεβικό: Αρχικά εφαρμόζεται διαδερμική θρομβόλυση με ειδικούς καθετήρες, οι οποίοι χορηγούν στην περιοχή της φλέβας φάρμακα που διαλύουν τον θρόμβο. Στη συνέχεια εφαρμόζεται η χειρουργική αντιμετώπιση όπως και στο νευρογενές σύνδρομο.

3. Αρτηριακό: Απαιτεί χειρουργική επέμβαση που συνδυάζει αντικατάσταση της αρτηρίας και αφαίρεση της πρώτης πλευράς.