Μπορεί να προσβάλλει το 10-15% των γυναικών μεταξύ 18 και 50 ετών.

Οφείλεται σε δυσλειτουργία φλεβικών βαλβίδων που προκαλεί διάταση των φλεβών της πυέλου γύρω από την μήτρα και τις ωοθήκες.

Πολλοί ασθενείς είναι χωρίς συμπτώματα και ΔΕΝ χρειάζονται ΚΑΜΙΑ θεραπεία.

Άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν πόνο ή αίσθημα βάρους που χειροτερεύει με το κάθισμα ή την ορθοστασία, σοβαρό πόνο στην σεξουαλική επαφή, την περίοδο ή την ούρηση. Επίσης μπορεί να εμφανίσουν άτυπους ή υποτροπιάζοντες κιρσούς των κάτω άκρων.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθήσεις. Για τον λόγο αυτό απαιτείται λεπτομερής γυναικολογικός έλεγχος.

Πολλές φορές η διάγνωση διαφεύγει από τους θεράποντες ιατρούς και οδηγεί σε παρατεταμένη ταλαιπωρία του ασθενούς.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με Triplex αγγείων και Αξονική Φλεβογραφία. Οι εξετάσεις αυτές δείχνουν διατεταμένες πυελικές φλέβες (πυελικοί κιρσοί) γύρω από τη μήτρα και τις ωοθήκες καθώς και διάταση των ωοθηκικών φλεβών.

Θεραπεία χρειάζεται ΜΟΝΟ για ασθενείς με συμπτώματα.

Σε ήπια συμπτωματολογία απαιτείται μόνο φαρμακευτική αγωγή.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις χρειάζεται μία διαδερμική αναίμακτη θεραπεία που ονομάζεται εμβολισμός των παθολογικών φλεβών. Με τοπική αναισθησία γίνεται παρακέντηση μιας φλέβας του ποδιού και χρησιμοποιώντας ειδικούς καθετήρες και σύρματα ο αγγειοχειρουργός φθάνει στις φλέβες της πυέλου. Στη συνέχεια γίνεται εμβολισμός των φλεβών αυτών χρησιμοποιώντας ενδαγγειακά υλικά τελευταίας τεχνολογίας.

Την επόμενη ημέρα ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο και η ανάρρωση είναι άμεση και ανώδυνη. Τα συμπτώματα επίσης εξαφανίζονται πλήρως και άμεσα.

Στις ακόλουθες εικόνες βλέπετε μία γυναίκα που είχε σοβαρά συμπτώματα για 20 χρόνια τα οποία ιάθηκαν αμέσως μετά από επιτυχή εμβολισμό.


Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης
Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης
Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης
Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης
Επιτυχής Εμβολισμός
Επιτυχής Εμβολισμός