Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια συχνή πάθηση του ανδρικού πληθυσμού. Τα αίτιά της είναι πολλαπλά, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ είναι η στένωση των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνση). Σε πολλές περιπτώσεις η διαταραχή της στύσεως είναι τo πρώτο σύμπτωμα σε ασθενείς με αρτηριοσκλήρυνση.

Φυσιολογικά το εσωτερικό των αρτηριών του ανθρώπου είναι ομαλό χωρίς στενώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργείται η αθηρωματική πλάκα (αρτηριοσκλήρυνση), η οποία προοδευτικά αποφράσει τον αυλό των αρτηριών. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της αθηρωματικής νόσου είναι η ηλικία, η οικογενειακή προδιάθεση, η αυξημένη χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Η αρτηριοσκλήρυνση μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε αγγείο του σώματος.

Η στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένους ιατρούς (Ουρολόγους). Εάν υπάρχει υπόνοια συμμετοχής των αγγείων, ο ασθενής εξετάζεται από Αγγειοχειρουργό. Εξετάσεις οι οποίες μπορεί να χρειαστούν είναι το triplex αγγείων και η αξονική αγγειογραφία.

Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας ΟΤΑΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ γίνεται με διαδερμική αναίμακτη επέμβαση.


Απόφραξη Λαγονίου Αρτηρίας
Απόφραξη Λαγονίου Αρτηρίας
Stent λαγονίου
Stent λαγονίου

Στην αναίμακτη θεραπεία χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ τοπική αναισθησία. Γίνεται παρακέντηση μιας περιφερικής αρτηρίας του ποδιού ή του χεριού και η αποκατάσταση της στένωσης γίνεται από το εσωτερικό του αγγείου. Στη μέθοδο αυτή ο αγγειοχειρουργός χρησιμοποιεί ένα εξειδικευμένο μπαλονάκι που ανοίγει το αγγείο στο σημείο της στένωσης. Εάν χρειαστεί τοποθετεί ένα εσωτερικό μεταλλικό νάρθηκα (stent), έτσι ώστε να παραμείνει η αρτηρία ανοικτή. Σε ΜΙΑ ημέρα ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο και η ανάρρωση του είναι ταχύτατη και ανώδυνη.